Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is één van de fysiotherapeutische specialismen.
De bekkenregio bestaat uit het bekken (bestaande uit drie botstukken) met bekkenbodemspieren, organen (blaas, darmen, voortplantingsorganen), onderrug en heupen. In deze regio vindt interactie plaats tussen organen en spieren. Zo wordt de controle op plassen en ontlasten, ondersteuning aan de bekkenorganen geregeld en spelen bekkenbodemspieren tevens een rol bij seksualiteit.

Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan mensen helpen die klachten hebben op het gebied van plassen, ontlasten, verzakking, seksuologische problemen, pijn in en rond het bekken en zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten. Voor dit specialisme heeft een fysiotherapeut, na de bachelor, de driejarige Masteropleiding gevolgd. 

Direct een afspraak maken?

Laden...

Onze bekkenfysio: Dominique

“Sinds 2012 ben ik fysiotherapeut. Na enkele jaren in de ouderenzorg gewerkt te hebben ben ik in 2015 gestart in een praktijk voor bekkenfysiotherapie. Sinds 2018 ben ik geregistreerd Bekkenfysiotherapeut. En sinds 2022 werk ik bij het Expertise Centrum Fysiotherapie.”

bekkenfysio groningen

Word weer baas in eigen bekken

“Bekkenfysiotherapeut is een veelzijdig en dankbaar beroep. Patiënten komen met  uiteenlopende en levensingrijpende klachten. Deze klachten kunnen gênant gevonden worden. In mijn baan mag ik mensen helpen om dit te overwinnen en weer controle te krijgen over hun lichaam. Weer baas in eigen bekken te worden.”

Sport hervatten met bekken(bodem) klachten

“Wat me opgevallen is binnen de bekkenfysiotherapie, is dat er weinig les of training over sport wordt gegeven aan mensen met bekken(bodem)klachten. Vooral vrouwen die na een zwangerschap sport willen hervatten zijn hiernaar opzoek. Sport hervatten met bekken(bodem) klachten kan heel lastig zijn.

Oefeningen vermijden die klachten provoceren is soms een goed idee. Maar ik wil mensen leren hoe ze moeten trainen met klachten, om die klachten te verhelpen. Mensen ‘zelfredzaam’ maken, leren hoe ze hun klachten moeten interpreteren en met hun klachten om moeten gaan is een thema van deze praktijk wat ik heel erg goed vind! Mede daarom werk ik graag bij deze praktijk.”

“Ik wil mensen leren hoe ze moeten trainen met klachten, om die klachten te verhelpen. Mensen ‘zelfredzaam’ maken.”

Naast de Bachelor Fysiotherapie en de Master Bekkenfysiotherapie heb ik de volgende cursussen gevolgd:

 • Dry Needling
 • NIMOC (Non Invasive Mobilisation Os Coccygis)
 • Pregnancy Corrective Exercise Specialist (Sarah Ellis Duvall)
 • Diastase problematiek

Sporten na zwangerschap – trainingslessen 

Sporten met bekken(bodem) klachten of na zwangerschap gaat soms moeilijker dan verwacht.  Hoe je voelt wanneer je te veel doet of wat meer zou kunnen doen, kan je zelf het best. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar dat kan je leren.
Dat geldt ook voor sporten met een diastase recti (wanneer de rechter buikspieren niet goed aan elkaar zitten, dit komt meestal door zwangerschap), verzakking (van blaas, baarmoeder of darm) en andere bekkenbodemklachten.

In drie ‘thema’ lessen leer je:
 • hoe je buikspieroefeningen zo effectief mogelijk maakt
 • wat ‘goede’ buikspieroefeningen zijn
 • hoe de ademhaling moet zijn tijdens buikspieroefeningen
 • wat de bekkenbodem moet doen tijdens buikspieroefeningen

 • waarom oefeningen met een sprong bekkenbodemklachten kunnen triggeren
 • hoe je opbouwt van oefeningen zonder sprong naar met sprong
 • goede uitvoering van de oefeningen
 • hoe je grenzen bepaald en hoe je hiermee om moet gaan

 • waarom hardlopen bekken(bodem)klachten kan triggeren
 • waar je moet beginnen met trainen met bekkenbodemklachten als je wil kunnen hardlopen zonder bekkenbodemklachten
 • hoe je hardlopen moet opbouwen

Voorafgaand aan de lessen komen vrouwen minstens een keer voor een individueel bezoek. De bekkenfysiotherapeut wil goed op de hoogte zijn van eventuele klachten, aandachtspunten en doelen. En voordat je meedoet aan de lessen moet de coördinatie tussen bekkenbodem – ademhaling – buikspieren al een beetje geoefend  worden. Dit is belangrijk om tijdens de lessen beter te voelen wat je doet en er dus meer van te kunnen leren.

Groepsgrootte

4 tot 6 deelnemers

Locatie

De eerste twee lessen vinden plaats in de oefenzaal van de praktijk ‘Expertise Centrum Fysiotherapie’ aan Gorechtkade 2. De derde les is buiten op een locatie met hellingen en kan per groep verschillen. Opties zijn Noorderplantsoen, Stadspark en Park Meerstad.

Wanneer

Meestal zijn de lessen op maandagavond om 19:30 maar bij genoeg animo voor een andere dag en tijd is er in overleg van alles mogelijk.

Waar kunnen we nog meer bij helpen?