Aanhoudende / chronische pijn

Pijn komt in verschillende vormen. In dit overzicht leggen we de verschillende types aan je uit zodat je zelf misschien al kunt ontdekken welke op jou van toepassing is.

Begrijpen van verschillende soorten pijn 

Pijn is een complexe gewaarwording die verschillende vormen kan aannemen. In de medische wereld onderscheiden specialisten vaak tussen nociceptieve en neuropathische pijn en daarnaast is er de Nociplastische pijn die nog wat minder gebruikt wordt maar steeds meer als ondersteunende uitleg gebruikt wordt voor het uitleggen van pijn en om beter te begrijpen wat er aan de hand is. Maar wat betekent dit in eenvoudige bewoordingen? 

Laten we deze drie soorten pijn uitleggen in begrijpelijke taal, elk met een voorbeeld: 

Nociceptieve Pijn (Gewone Pijn)

Dit is de soort pijn die je voelt wanneer je jezelf verwondt of als er iets in je lichaam beschadigd raakt. Het is als een alarmbel die afgaat wanneer er iets fout gaat. Stel je voor dat je per ongeluk in je vinger snijdt tijdens het koken. De pijn die je voelt, is nociceptieve pijn. Het is je lichaam dat je vertelt dat er een probleem is, zoals een snee of brandwond.

Daarnaast kan dit type pijn er ook zijn als er géén weefselschade is, maar dreigende weefselschade. De pijn die je dan voelt is als het ware een beschermingsprikkel die juist moet voorkomen dat er schade optreedt. Het zenuwstelsel trekt aan de rem en hoopt dat jij luistert naar je lichaam en wat rustiger aan gaat doen.

Neuropathische Pijn (Zenuwpijn)

Neuropathische pijn is anders. Het lijkt alsof de draden in je huis in de war zijn en de lichten beginnen te knipperen zonder reden. Bij neuropathische pijn voelen je zenuwen pijn zonder dat er een duidelijke reden is. Stel je voor dat je een elektrische tinteling of een brandend gevoel in je handen hebt, terwijl er geen letsel is dat deze pijn kan verklaren. Dit zou neuropathische pijn kunnen zijn. Het wordt vaak geassocieerd met zenuwproblemen zoals bij diabetes. 

Nociplastische Pijn (veranderende pijn)

Nociplastische pijn is als een oud alarmsysteem dat in de war is geraakt. Het begint willekeurig te afgaan, zelfs als er geen duidelijke bedreiging is. Je voelt voortdurend pijn, maar het is moeilijk om te begrijpen waarom. Dit type pijn ontstaat doordat je zenuwstelsel in de war is geraakt en voortdurend gevaar-signalen blijven verzenden, zelfs als er geen aanwijsbare oorzaak is. 

 

Inzicht in pijn

Het begrijpen van deze eenvoudige uitleg en voorbeelden kan helpen om de verschillende soorten pijn beter te herkennen en te communiceren met zorgverleners over je pijnklachten. Als je ook weet wat de beïnvloedende factoren zijn die pijn kunnen versterken of dempen heb je bruikbare handvatten tot je beschikking om invloed uit te oefenen. 

Beïnvloedende factoren zijn bijvoorbeeld leefstijl: roken, alcohol, ongezond eten. Maar ook slecht slapen, veel werkdruk of privé zorgen. Deze langdurige stress kan ervoor zorgen dat klachten toenemen en langdurig blijven hangen, soms langer dan de normale hersteltijd van weefsel in ons lichaam.

Bij Expertisecentrum Fysiotherapie zijn we er om je te helpen bij de behandeling van jouw pijn, ongeacht het type. Als je last heeft van aanhoudende pijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor begeleiding en behandelingsopties om de pijn te verlichten en je levenskwaliteit te verbeteren. 

Zelfmanagement

Pijn is complex maar wel te beïnvloeden. Als therapeut streven we er naar om je grip te geven op pijn.
Daarbij zijn bewegen, leefstijl veranderingen, kennis van pijn onder andere manieren om zelf invloed uit te oefenen op je klacht.

Direct een afspraak maken voor aanhoudende / chronische pijn?

Laden...

Wil je een afspraak specifiek Roland voor je pijnklachten? Klik dan hier om het open formulier in te vullen met je voorkeur voor dag en tijd . Roland is niet opgenomen in de afspraken module in verband met zijn zeer beperkte beschikbaarheid door zijn wetenschappelijk onderzoek. Kies zodoende bij voorkeur een andere specialist.

Waar kunnen we nog meer bij helpen?