Peesklachten

Peesblessures komen vaak voor. Voorbeelden van peesblessures zijn achillespees klachten, jumper’s knee, tenniselleboog of peesrupturen (scheuring). Dit stuk richt zich op peesblessures in de onderste helft van het lichaam (exclusief peesscheuringen). Ongeveer 1 op de 20 mensen krijgt last van een achillespees blessure. Achillespees klachten komen vooral veel voor bij recreatieve sporters zoals hardlopers, maar ook daarbuiten kan je hier last van krijgen. Een jumper’s knee zie je vooral bij sporters die aan explosieve sporten zoals basketbal en volleybal doen. In die sporten heeft ongeveer 1 op de 6 sporters last van een jumper’s knee.

Wat is een peesblessure?

Een peesblessure is een overbelasting van een pees waarbij in de meeste gevallen de klachten langzaam ontstaan. Overbelasting van een pees is de belangrijkste oorzaak van een peesblessure, dit is afhankelijk van wat de pees aan kan. Veel voorkomende vormen van overbelasting zijn lang en intensief sporten zoals hardlopen voor de achillespees en volleybal voor de kniepees.

Symptomen van een peesblessure

De manier waarop peesblessures zich presenteren kan verschillen tussen mensen. Er zijn wel een aantal kenmerkende symptomen die vaak voorkomen. Pijnklachten worden bijvoorbeeld lokaal aangegeven (blijft op een plek). Bij met name achillespeesklachten zien we ochtendstijfheid en zwelling van de pees. Starten van een activiteit geeft in de eerste paar minuten vaak pijn en stijfheid, waarna de klachten afnemen. Vervolgens zijn de klachten vaak het hevigst de avond en/of dag na de activiteit.

Behandeling door een fysiotherapeut

De behandeling begint bij een grondige evaluatie van de klachten waarin onder andere de provocerende factoren en de capaciteit van de pees in kaart wordt gebracht. Op basis hiervan en een aantal specifieke testen wordt een individueel behandelplan opgesteld.

De belangrijkste behandeloptie waar de meeste wetenschappelijke evidentie voor is, is oefentherapie. Met behulp van een oefenprogramma wordt de capaciteit van de pees vergroot. Daarnaast wordt er in overleg tussen fysiotherapeut en patiënt bekeken hoe er balans gevonden kan worden tussen de capaciteit en belasting van de pees.

Door belasting op een pees langzaam op te voeren kan de pees steeds meer aan. We weten dat volledige rust op korte termijn vaak de klachten bij peesblessures doet afnemen. Alleen wanneer na een periode van rust iemand weer direct volledig begint met belasten, de klachten vaak terugkomen. Het is daarom van belang dat je waar mogelijk wel in beweging blijft en geschikte oefeningen gaat doen. Bij het belasten van de pees is met name de reactie van de pees na afloop van bijvoorbeeld het sporten van belang. Wordt er een reactie van de pees ervaren dan was de belasting waarschijnlijk te veel, wordt er geen reactie ervaren dan kan je langzaam verder uitbouwen.

Preventie en zelfzorg

We weten dat een gezonde levensstijl helpt. Dan moet je denken aan het hebben of krijgen van gezond gewicht, aan gezond eten, maar ook aan minder of niet roken, minder of geen alcohol drinken en goed en voldoende slapen. Ook ontspannen, wat op heel veel manieren kan en voor iedereen anders, helpt mee.

Je kunt zelf al veel doen. Probeer uit wat voor jou een activiteit is waar je geen reactie van de pees van krijgt en bouw dit vervolgens langzaam uit. Wanneer de klachten toenemen of lang aanhouden, is het verstandig contact op te nemen met een gespecialiseerde fysiotherapeut op dit gebied bij jou in de buurt.

Peesblessures zijn overbelasting blessures van een pees die over het algemeen langzaam ontstaan. Met name wanneer er geen rekening gehouden wordt met belastbaarheid van een pees kunnen de klachten aanhouden. De belangrijkste behandeling bestaat uit oefentherapie om de capaciteit van een pees te vergroten in combinatie met het vinden van belans tussen het belasten van de pees en de capaciteit ervan.

Direct een afspraak maken voor je peesklachten?

Laden...

Waar kunnen we nog meer bij helpen?