Nekpijn

Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste categorie van klachten aan het lichaam. De meeste mensen ervaren tijdens hun leven een vorm van nekpijn, hoewel deze meestal niet of nauwelijks belemmering geeft met activiteiten in het dagelijks leven. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking zoekt er op enig moment hulp voor. Gewoonlijk zal bij nekpijn de pijn binnen zes weken met ongeveer de helft afnemen.

Nekpijn kan veranderen in de ernst van de klacht, zonder dat er daadwerkelijk weefselschade is of dat deze toeneemt. Dan staat de pijnbeleving voorop en de hinder die dit geeft in het doen van activiteiten op het werk of in de prive sfeer.

Wat is nekpijn?

Nekpijn kan het dagelijks functioneren zeer beperken. Of het nu gaat om pijn, stijfheid of verminderde bewegingsvrijheid, nekpijn kan verschillende oorzaken hebben en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Zo kan nekpijn ontstaan als gevolg van een trauma/ ongeluk, maar ook tijdens werk.

Bij elke episode van nekpijn is het belangrijk om onderscheidt te maken in de aard van de klacht. Omdat de nek veel belangrijke structuren bevat (zoals ruggenmerg, zenuwen, arteriën en slokdarm) is het van belang om ook onderliggende pathologieën uit te sluiten. Denk hierbij aan fracturen, kanker, tumoren en ruggenmerg letsel en infecties. Onze fysiotherapeut is bekwaam om deze in de intake uit te sluiten voordat het behanertraject verder gaat.

Bij traumatische nekpijn ben je vaak al via een huisarts en/of specialist doorverwezen naar de fysiotherapeut.

Symptomen van nekpijn

De symptomen van nekklachten kunnen verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de nek, hoofdpijn, pijn tussen de schouderbladen stijfheid van de nek met bewegen, verminderde bewegingsmogelijkheden of vermoeidheid met hoofd rechtop houden. De pijn kan uitstralen bovenop de schouders, tussen schouderbladen, bovenarm tot hand.

Nek klachten kunnen dagelijkse activiteiten zoals fietsen, autorijden, laptop werk, lezen en schrijven of sporten bemoeilijken en het algehele functioneren beïnvloeden.

Behandeling door een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij het behandelen van nek klachten. De behandeling begint met een grondige evaluatie van o.a. de klachten, medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan kan de fysiotherapeut een gepersonaliseerd behandelplan opstellen.

Behandelingsopties kunnen onder andere oefentherapie omvatten, waarbij specifieke oefeningen worden voorgeschreven om de kracht, stabiliteit en mobiliteit van de nek te verbeteren. Deze oefeningen kunnen zowel in de fysiotherapiepraktijk als thuis worden uitgevoerd. Daarnaast kan de fysiotherapeut advies en informatie geven over pijn, ergonomie, houding en het optimaliseren van de bewegingspatronen tijdens dagelijkse activiteiten. Indien nodig kan de fysiotherapeut manuele therapie toepassen, zoals mobilisaties en manipulaties, om de beweeglijkheid van de nek te vergroten en de pijn te verminderen.

Preventie en zelfzorg

Naast professionele behandeling is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en zelfzorg praktijken te implementeren om de belastbaarheid te behouden. Dit kan het vermijden van overbelasting en eenzijdig bewegingen omvatten, het aannemen van een gevarieerde houding, het opwarmen voor lichamelijke activiteiten en het versterken van de omliggende spieren. Het is ook belangrijk om voldoende rust en herstel te nemen na inspanning en om stress te kunnen reguleren.

Nekklachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste behandeling en zelfzorg praktijken kan het herstel worden bevorderd en de pijn worden verminderd. Een fysiotherapeut is een waardevolle partner in het behandelen van nekklachten, met behulp van specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de weerbaarheid te herstellen. Samenwerken met een fysiotherapeut kan leiden tot een betere gezondheid en verbeterde levenskwaliteit.

Direct een afspraak maken voor je nekklachten?

Laden...

Waar kunnen we nog meer bij helpen?