Enkel klachten

De aard van de klachten

We begrijpen dat enkelklachten erg vervelend en belemmerend kunnen zijn. Daarom willen we je graag voorzien van informatie over enkelklachten en hoe wij je kunnen helpen bij het herstelproces. Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waar het inversietrauma (verstuiking) de meest voorkomende is. Naast onschuldige verstuikingen kan ook wat serieuzere klacht ontstaan, bijvoorbeeld enkelklachten na een botbreuk.

Eerste consult

Het eerste consult zal altijd bestaan uit het achterhalen van de oorzaak en de ernst van de klacht en welke impact dit heeft op je (sociale) activiteiten. De fysiotherapeut stelt een diagnose en samen met jou wordt bepaald hoe de belasting langzaam weer kan worden opgevoerd tot op het oude niveau.

Oorzaken van enkelpijn

Verstuikingen

Dit zijn de meest voorkomende enkelklachten en treden op wanneer we ons verstappen en niet snel genoeg zijn in het corrigeren van de positie van de voet. Vaak zijn hierbij de enkelbanden aan de buitenzijde te zwaar belast. Dit kan resulteren in een gezwollen enkel en eventueel met een flinke bloeduitstorting.

Fracturen

Een breuk in een van de enkelbotten, meestal het scheenbeen, kuitbeen of talus, kan enkelklachten veroorzaken.

Tendinopathie

Irritatie van de pezen rond de enkel, vaak als gevolg van overbelasting of herhaalde bewegingen.

Artrose

Gevoeligheid van de enkel door veranderingen in het gewricht.

Behandeling

De behandeling van enkelklachten is afhankelijk van de specifieke diagnose. Onze fysiotherapeuten kunnen verschillende benaderingen toepassen om je te helpen herstellen:

  1. Oefentherapie: Gerichte oefeningen om de kracht, stabiliteit en mobiliteit van de enkel te verbeteren.
  2. Mobilisatie en Manipulatie: Hands-on technieken om de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren.
  3. Advies en Educatie: Inzicht geven in hoe je het beste met enkelklachten om kunt gaan in het dagelijks leven.
  4. Preventieve Maatregelen: Tips om het risico op enkelklachten te verlagen.

Toekomst

Samen zullen we werken aan het versterken van de enkel, het verbeteren van je balans en coördinatie, en het aanleren van bewegingspatronen. Op deze manier willen we het risico op herhaling van enkelklachten verlagen en jou in staat stellen om een actief en gezond leven te leiden.

Als je vragen hebt of meer wilt weten over onze benadering van enkelklachten binnen de fysiotherapie, neem dan gerust contact op met ons team. Samen streven we naar een herstel dat jouw gezondheid en welzijn in zijn geheel omvat.

Direct een afspraak maken voor enkelklachten?

Laden...

Waar kunnen we nog meer bij helpen?