Schouderpijn

Schouderklachten kunnen een veel voorkomend probleem zijn die het dagelijks functioneren kan beperken. Of het nu gaat om pijn, stijfheid of verminderde bewegingsvrijheid, schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Dit artikel biedt een overzicht van de oorzaken en symptomen van schouderklachten en bespreekt hoe een fysiotherapeut kan helpen bij de behandeling ervan.

Wat zijn schouderklachten?

Schouderklachten omvatten pijn, ongemak of beperkingen in het gebied rondom het schoudergewricht. Ze kunnen variëren van acuut, ontstaan door een blessure of trauma, tot chronisch, waarbij de symptomen langdurig aanhouden. Schouderklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verhoogde spierspanning, verrekkingen, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, gewrichtsinstabiliteit, beperkte mobiliteit, overbelasting of inadequaat beweegpatroon.

Symptomen van schouderklachten

De symptomen van schouderklachten kunnen verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de schouder, stijfheid, verminderde bewegingsmogelijkheden en zwakte. De pijn kan uitstralen naar de nek, bovenarm of hand. Schouderklachten kunnen dagelijkse activiteiten zoals aankleden, tillen of sporten bemoeilijken en het algehele functioneren beïnvloeden.

Behandeling door een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij het behandelen van schouderklachten. De behandeling begint met een grondige evaluatie van oa de klachten, medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan kan de fysiotherapeut een gepersonaliseerd behandelplan opstellen.

Behandelingsopties kunnen onder andere oefentherapie omvatten, waarbij specifieke oefeningen worden voorgeschreven om de kracht, stabiliteit en mobiliteit van de schouder te verbeteren. Deze oefeningen kunnen zowel in de fysiotherapiepraktijk als thuis worden uitgevoerd.

Daarnaast kan de fysiotherapeut advies en informatie geven over pijn, ergonomie, houding en het optimaliseren van de bewegingspatronen tijdens dagelijkse activiteiten. Indien nodig kan de fysiotherapeut manuele therapie toepassen, zoals mobilisaties en manipulaties, om de beweeglijkheidvan de schouder te vergroten en de pijn te verminderen. Ook kan het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen zoals braces, tapes of sling worden aanbevolen om de schouder te ondersteunen tijdens het herstelproces.
Fysiotherapeuten kunnen ook aanvullende behandeltechnieken gebruiken, zoals massage en ontspanningstherapie om pijn en spierspanning te verminderen.

Preventie en zelfzorg

Naast professionele behandeling is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en zelfzorg praktijken te implementeren om de gezondheid van de schouder te behouden. Dit kan het vermijden van overbelasting en eenzijdig bewegingen omvatten, het aannemen van een gevarieerde houding, het opwarmen voor lichamelijke activiteiten en het versterken van de omliggende spieren. Het is ook belangrijk om voldoende rust en herstel te nemen na inspanning en om stress te kunnen reguleren.

Conclusie

Schouderklachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste behandeling en zelfzorg praktijken kan het herstel worden bevorderd en de pijn worden verminderd. Een fysiotherapeut is een waardevolle partner in het behandelen van schouderklachten, met behulp van specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de schouderfunctie te herstellen. Samenwerken met een fysiotherapeut kan leiden tot een betere schouder gezondheid en verbeterde levenskwaliteit.

Direct een afspraak maken voor je schouderklachten?

Laden...

Waar kunnen we nog meer bij helpen?