Kniepijn

Knieklachten kunnen een veel voorkomend probleem zijn die het dagelijks functioneren kan beperken. Of het nu gaat om pijn, stijfheid of verminderde bewegingsvrijheid, knieklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Dit artikel biedt een overzicht van de oorzaken en symptomen van knieklachten en bespreekt hoe een fysiotherapeut kan helpen bij de behandeling ervan.

Wat zijn knieklachten?

Knieklachten omvatten pijn, ongemak of beperkingen in het gebied rondom het kniegewricht. Ze kunnen variëren van acuut, ontstaan door een blessure of trauma, tot chronisch, waarbij de symptomen langdurig aanhouden.

Acute knieklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Vaak is een specifiek moment waarop de pijn is ontstaan en afhankelijk van het letsel kan hierbij pijn, zwelling in of rondom de knie ontstaan. Bijvoorbeeld door de knie zakken na een sprong of bij sport door contact met een medespeler.
Soms kan door dit trauma letsel optreden aan meniscus, kruisbanden en/of ligamenten rondom de knie.

Langzaam toenemende klachten zijn vaak het gevolg van een overbelasting door te veel, te vaak, te lang binnen een periode iets te hebben gedaan waarbij het lichaam niet kon aanpassen aan de belasting die het kreeg. Hier hoeft niet altijd sprake van weefselschade te zijn, maar is pijn een signaal dat de belasting te hoog is en er aanpassing nodig is.

Symptomen van knieklachten

De symptomen van knieklachten kunnen verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de knie, stijfheid, verminderde bewegingsmogelijkheden en zwakte. De pijn kan uitstralen naar het onderbeen of bovenbeen. Knieklachten kunnen dagelijkse activiteiten zoals aankleden, tillen of sporten bemoeilijken en het algehele functioneren beïnvloeden.

Behandeling door een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij het behandelen van knieklachten. De behandeling begint met een grondige evaluatie van o.a. de klachten, medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan kan de fysiotherapeut een gepersonaliseerd behandelplan opstellen.

Behandelingsopties kunnen onder andere oefentherapie omvatten, waarbij specifieke oefeningen worden voorgeschreven om de kracht, stabiliteit en mobiliteit van de knie te verbeteren. Deze oefeningen kunnen zowel in de fysiotherapiepraktijk als thuis worden uitgevoerd. Daarnaast kan de fysiotherapeut advies en informatie geven over pijn en het optimaliseren van de bewegingspatronen tijdens dagelijkse activiteiten en sport.

Indien nodig kan de fysiotherapeut manuele therapie toepassen, zoals mobilisaties, om de beweeglijkheid van de knie te vergroten en de pijn te verminderen. Ook kan het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen zoals braces of tapes worden aanbevolen om de knie te ondersteunen tijdens het herstelproces. Fysiotherapeuten kunnen ook aanvullende behandeltechnieken gebruiken, zoals massage en ontspanningstherapie om pijn en spierspanning te verminderen.

Preventie en zelfzorg

Naast professionele behandeling is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en zelfzorg praktijken te implementeren om de gezondheid van de knie te behouden. Dit kan het vermijden van overbelasting en eenzijdig bewegingen omvatten, het aannemen van een gevarieerde houding, het opwarmen voor lichamelijke activiteiten en het versterken van de omliggende spieren. Het is ook belangrijk om voldoende rust en herstel te nemen na inspanning en om stress te kunnen reguleren.

Knie klachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste behandeling en zelfzorg praktijken kan het herstel worden bevorderd en de pijn worden verminderd. Een fysiotherapeut is een waardevolle partner in het behandelen van knie klachten, met behulp van specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de knie functie te herstellen. Samenwerken met een fysiotherapeut kan leiden tot een betere gezondheid en verbeterde levenskwaliteit.

Direct een afspraak maken voor je knieklachten?

Laden...

Waar kunnen we nog meer bij helpen?